werkwijze

 

Hier kun je lezen over mijn manier van werken en hoe deze zich onderscheid van andere verloskundigen. Ik hecht er waarde aan dat mijn manier van werken en mijn visie op mijn vak past bij wie jij bent en wat je nodig hebt aan begeleiding.

 

tijd en aandacht

Tijdens mijn begeleiding neem ik uitgebreid de tijd om elkaar te leren kennen en te ontdekken wat jij nodig hebt om je zwangerschap en bevalling goed te beleven. Daarvoor zijn wederzijds vertrouwen en persoonlijke aandacht essentieel. Daarom hecht ik er belang aan elkaar eerst te ontmoeten in een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Daarna besluiten we of we samen jouw (of jullie) kind welkom gaan heten in deze wereld.

 

visie

Voor mij zijn lichaam en geest een geheel. Net zo bezie ik een zwangere vrouw en haar ongeboren kind als een geheel. In die zin kan je mij een ‘holistische verloskundige’ noemen. Gezondheid is voor mij meer dan de afwezigheid van ziekte. Zwangerschap en baren zijn meer dan een alleen lichamelijk processen.

 

autonomie

Mijn persoonlijke stijl van werken legt de focus op het versterken van de autonomie en eigen kracht van vrouwen en families. Ik deel graag mijn kennis, kunde en ervaring, maar ga er van uit dat je daarnaast zelf capabel genoeg bent om je eigen keuzes te maken. Dat jij prima in staat bent om een kind te baren hoe, waar en met wie jij wilt. Deze visie heeft er mede toe geleid dat ik in 2011 samen met anderen de Geboortebeweging heb opgericht (een stichting die vrouwen ondersteunt die weinig keuzevrijheid ervaren in hun zorg). Deze stijl van werken kan soms confronterend zijn en is daarom niet altijd wat iemand primair nodig heeft bij de begeleiding van haar zwangerschap en bevalling. Ik bespreek dit graag met je in ons kennismakingsgesprek.

 

doula zorg

Om op deze manier te kunnen werken neem ik 2 tot maximaal 4 vrouwen per maand in zorg. Op deze manier kan ik voor iedereen ruim de tijd nemen. Daarnaast lukt het dan eigenlijk altijd om de hele bevalling bij jou te blijven, ongeacht de duur of het verloop ervan. Dus ook als een gynaecoloog of klinisch verloskundige de (medische) zorg overneemt. Dit heet ook wel doula zorg. Hiervoor vraag ik een extra bedrag dat niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar.

 

missie

Jij weet zelf het allerbeste wat jij en je kind nodig hebben. Ook al voelt dat wellicht soms moeilijk. Op die momenten kijk ik met je mee en help je de weg naar binnen te vinden. Hierbij maak ik gebruik van verschillende coachingstechnieken uit mijn werk als coach. De belangrijkste daarbij is luisteren, omdat je zelf alle antwoorden al in je hebt. Zodat ook jij uiteindelijk zal zeggen:

 

“ik heb het helemaal zelf gedaan”

Copyright 2020 Vroedvrouw Oosterwold | Michelle ten Berge

Pin It on Pinterest