Over mij
Ik ben zelf thuis geboren op 8 december 1970. Vanaf dat ik op mijn tiende voor het eerst een natuurlijke geboorte op film zag, wilde ik al vroedvrouw worden. Na wat omzwervingen ben ik uiteindelijk in 1998 afgestudeerd aan de Verloskunde Academie Amsterdam. Sinds 2006 werk ik als caseload vroedvrouw bij Vroedvrouwen in Verbinding. Samen met mijn vriend Michiel en onze twee zonen Roemer en Borre woon ik in Almere Oosterwold. Daar heb ik een praktijk aan huis.
Ik begeleid alle mogelijke bevallingen (in bad, op de baarkruk, thuis, in een geboortecentrum of een ziekenhuis), waarbij watergeboorte mijn specialiteit is. Bij een bevalling op medische indicatie in het ziekenhuis, blijf ik aanwezig als doula of baringscoach. Waar mogelijk begeleid ik zwangerschap en geboorte op een wijze die aansluit bij de wensen en visie van de aanstaande ouders.
Naast de basisopleiding verloskunde heb ik ervaring op het gebied van coaching, haptonomie, antroposofie en complementaire geneeswijzen. Deze ervaring combineer ik met kennis uit wetenschappelijk onderzoek. In 2015 heb ik de Europese Master in Midwifery afgerond om te kijken hoe die twee elkaar nog beter kunnen aanvullen.
Ik ben tevens verbonden aan de Geboortebeweging, een netwerk van ouders, zorgverleners en andere betrokkenen rondom de geboorte. Ook mijn eigen moederschap inspireert mij dagelijks in het werken met ouders en kinderen. Van mijn kinderen leer ik elke dag opnieuw hoe belangrijk het is om echt te luisteren naar de ander en vanuit zachtheid en liefde te reageren op alles wat zich aandient in het leven.
Je gedragen als een vroedvrouw
‘De wijze hulpverlener grijpt alleen in als dat echt nodig is.
De aanwezigheid van de hulpverlener is wel voelbaar, maar meestal zal de cliënt zichzelf bedruipen.
Onthoud dat je andermans functioneren alleen maar moet stimuleren.
Het is niet jouw functioneren.
Dring je niet op.
Dwing een ander niet.
Plaats je eigen behoeften en opvattingen niet op de voorgrond.
Als je geen vertrouwen hebt in het functioneren van een ander, zal de ander jou ook niet vertrouwen.
Beschouw jezelf als een vroedvrouw; je helpt een ander bij zijn geboorte.
Doe je best zonder onnodige drukte of vertoon.
Stimuleer hetgeen er gebeurt en niet datgene wat jij denkt dat er moet gebeuren.
Als het noodzakelijk is dat je de leiding neemt, moet je het zo doen dat de moeder echt geholpen wordt en toch alle vrijheid heeft en initiatief behoudt.
Als de baby ter wereld is gekomen, zal de moeder terecht opmerken: ‘We hebben het helemaal zelf gedaan.’
Bron: De Tao van Leiderschap, strategieën voor de nieuwe tijd, John Heider