coaching

 

In mijn werk als vroedvrouw gebruik ik meerdere coachingstechnieken die ik geleerd heb tijdens mijn aanvullende opleiding tot ecclectisch coach bij Amethist Developing People. Daarnaast coach ik ook buiten de zwangerschap.

Het werk van een coach lijkt op dat van een vroedvrouw. De Griekse filosoof Socrates (wiens moeder vroedvrouw was) wist al dat door te luisteren en de juiste vragen te stellen de ander zelf het antwoord op zijn problemen vindt. Socrates beschouwde zichzelf als een vroedvrouw die hielp om mensen hun eigen waarheid te laten baren. Pas door de waarheid in zichzelf te zoeken kan men, aldus Socrates, tot echte kennis komen. Als een coach vragen stelt vanuit een oprecht niet-weten (‘socratische onwetendheid’) kan de ander contact maken met zijn of haar eigen wijsheid. Net zoals een barende vrouw dat kan. En net zoals bij een echte bevalling, kan dat een lastig proces zijn. Een proces dat ook net zo boeiend en waardevol is als een fysieke geboorte.

Naast de Socratische coachings methodiek, maak ik ook gebruik van andere coachingstechnieken waar dat beter past bij de vraagstelling. Ik werk daarbij met praktijksituaties uit het heden. Dingen in jouw leven die nu niet (meer) werken voor je en waar jij iets aan wil veranderen. Coaching is geen therapie, alhoewel er wel enige overlap kan zijn. Voor diepgewortelde problemen met hun oorsprong in het verleden verwijs ik echter door naar een psychotherapeut. Bij coaching formuleer je zelf een leerdoel om aan te werken. Met als resultaat je huidige niveau van functioneren te veranderen naar een niveau dat wel wenselijk is voor jou .

Ik coach over elk onderwerp dat momenteel niet werkt in jouw leven. Specifieke onderwerpen waarbij mijn verloskundige kennis van meerwaarde kan zijn:

  • angst voor de geboorte
  • zorgvragen buiten de richtlijnen, zowel voor zwangeren als voor verloskundigen, of coaching/mediation voor beiden
  • studenten verloskunde of pas afgestudeerde verloskundigen met werkgerelateerde problemen.

Een los coachings consult kost € 75. Ben je bij mij als zwangere in zorg dan is de coaching in begrepen bij de doula zorgNa de zwangerschap kan je desgewenst bij mij terug komen voor losse coaching consulten op het gebied van ouderschap of andere onderwerpen en betaal je een tarief per consult.

achtergrond en ervaring

Ik heb van 2019-2023 de opleiding tot ecclectisch coach bij Amethist Developing People gevolgd en heb daar de modules 1 (‘professioneel coachen’) en module 2 (‘coachen tot op zijnsniveau’) afgerond.  Daarnaast doe ik daar nog steeds intervisie en ben lid van coachingscollectief Cocoa.

 

Praktische informatie

Wanneer we elkaar nog niet kennen is een eerste vrijblijvend telefonisch gesprek mogelijk om te verkennen waar je vastloopt en wat je wilt bereiken. Ik zal je in dat gesprek een inschatting geven wat ik voor je kan betekenen of je  doorverwijzen. Over het algemeen werk ik met twee- á driewekelijkse sessies van ongeveer 1,5 uur bij mij thuis in Almere Oosterwold.

Tarieven

Een vrijblijvende telefonische intake is gratis. Mijn particuliere tarief bedraagt €75,- per uur inclusief btw. Voor zakelijke tarieven ga ik graag met je in gesprek om de beste optie voor jouw situatie te bespreken.

Helaas wordt coaching doorgaans niet vergoed door zorgverzekeraars. Gelukkig zijn veel werkgevers bereid te investeren in het welzijn van hun werknemers en beschikken ze over een opleidingsbudget. Ook kunnen ondernemers de kosten van coaching opvoeren als zakelijke kosten bij de belastingdienst.

Copyright 2020 Vroedvrouw Oosterwold | Michelle ten Berge

Pin It on Pinterest